Åbent på lørdag

Vi gør opmærksom på, at vi holder lørdagsåbent på lørdag d. 5. marts 2016 kl. 10-14. Du kan både gøre brug af læsesalen, se udstillingen om Vejle Fjord og (hvis foråret endnu ikke har meldt sin ankomst udenfor) har vi det lige inden for døren i form af Bertel Thovaldsens gipsaftøbninger af De fire årstider. Afstøbningerne er ”originale” afstøbninger af Thovaldsens reliefserie fra 1836, der også er kendt Livets aldre.
 

I forbindelse med ombygningen af amtmandsboligen til stadsarkiv i 2014, var det nødvendigt at flytte et af reliefferne. Da relieffet var nedtaget afslørede en lille bronzemønt sig på bagsiden med inskriptionen: Gibseriet i Thorvaldsens Museum.

Gibseriet blev etableret allerede i 1850 efter museet havde sikret sig eneretten til Thorvaldsens kunstneriske efterladenskaber. Og da Kgl. Bygningsinspektør Jens Vilhelm Petersen slog stregerne til amtmandsboligen i Vejle, indtænkte han altså også denne smukke serie.
Fotograf: Vibeke Østergaard. Foto: Vejle Stadsarkiv.  

 
I år byder kalenderens første forårsmåned desuden på påsken. Vi holder selvfølgelig åbent de tre dage op til påske og igen fra tirsdag d. 29. marts til vanlig tid fra kl. 10. Vi ses på arkivet.
 

Månedens billede(r)

I marts kigger vi på Volmers Plads med før-og-nu-billeder fra henholdsvis 1985 og 2016.

Som det anes på billedet, hvor arbejdet er påbegyndt, blev bygningen med adressen Volmersgade 5 revet ned i marts 1985.

Firmaet Vejle Rejser havde da allerede været på Volmers Plads 4 i 8 år og kunne senere i 1985 fejre 25 års jubilæum.
Fotograf: Erik With-Pedersen. Foto: Vejle Stadsarkiv.  
Siden da har Volmers Plads forandret sig en del. I 1996 udvidede Vejle Rejser bl.a. med en 3. etage, og firmaet flyttede først til nye lokaler i 2010.

I 2005 ændrede pladsens udseende sig markant ved opførelsen af parkeringshuset Trondur, og i 2008 kom legepladsen som ses i forgrunden så til.
Fotograf: Frank Bache Andersen. Foto: Vejle Stadsarkiv.  

Hvis du vil se flere motiver fra Volmers Plads kan du kikke med på arkiv.dk.

 

Historiske Dage 2016

Husk desuden at sætte kryds i kalenderen, hvis du er vild med historie. Historiske Dage 2016 afholdes i weekenden d. 9. og 10. april i Øksnehallen i København. Du kan bl.a. finde Vejle Stadsarkiv på en stand sammen med Vejle Bibliotek og VejleMuseerne. Historiske Dage er en festival for alle der interesserer sig for historie og formidling af historien. Læs mere om dagene her.

Kommende arrangementer

Tirsdag d. 15. marts 2016 kl. 19 kan du blive klogere på historien om de tyske flygtninge i Danmark efter Anden Verdenskrig. Foredraget v. John V. Jensen, der er museumsinspektør på Varde Museum, finder sted på Vejle Bibliotek. Læs mere på Folkeuniversitetet i Vejles hjemmeside.

Torsdag d. 17. marts kl. 19 handler det om at skrive en bog om en borgmester. Journalist Kaare Johansen fortæller om sit arbejde med bogen om den tidligere borgmester i Vejle Flemming Christiansen. Arrangementet er for medlemmer af Byhistorisk Selskab og der er tilmelding til sekretariatet v. Vejle Stadsarkiv mellem d. 7. og d. 11. marts på vba@vejle.dk.

Vi ønsker alle et dejligt forår.

 

 

Du modtager denne mail, fordi du abonnerer på nyheder fra Vejle Stadsarkiv. Ønsker du at afmelde dit abonnement, kan du gøre det på www.vejlestadsarkiv.dk/Forside/Nyheder

Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17, 7100 Vejle, tlf. 76 81 20 00, vba@vejle.dk