Månedens billede

månedens billede for april blæser foråret ind over Vejle Havn i 1955. Vi er i en tid, hvor fragtskibene stadig var af træ og delvis drevet af vinden. Som det ses, havde vasketøjet også glæde af vindens evner, når skibet lå ved kaj. I baggrunden har vi to af Vejle Havns store aftagere af gods. Det drejer sig om Jydsk Andels-Foderstofforretning og Vejle Dampmølle A/S, som begge siden hen har skiftet både ejerskab og navn.

Jydsk Andels-Foderstofforretning blev stiftet tilbage i 1898. I 1964 gik forretningen sammen med fire andre selskaber om at stifte Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG).

Vejle Dampmølle gik fra vand- til dampkraft i 1883. Efter en brand i 1918 flyttede Vejle Dampmølle fra bymidten til havnen, hvor møllen allerede havde et pakhus. I 1931 blev Vejle Dampmølle A/S overtaget af FDB. I 1989 blev foretagenet solgt videre. Og i 1991 blev det fusioneret med Havnemøllerne.
Fotograf: Oskar Jensen. Foto: Vejle Stadsarkiv.  

 

Restaurant Kahyttens endeligt

En eftermiddag i marts i år fandt vi ud af, hvornår restaurant Kahytten forsvandt fra Vejle Havn. En aflevering af lysbilleder, fundet under oprydning i en privat billedsamling, viser nedrivningen af restaurant Kahytten ved årsskiftet 1963-64.

 
Møbelhandler Bernhard Nielsen købte restauranten til nedrivning, da han kunne anvende en del af materialerne i forbindelse med flytningen af sin møbelforretning til Dyrskuevej. Bernhard Nielsen var uddannet møbelsnedker, og i 1940’erne købte han en møbelfabrik på Langelinie 33. Her skabte han en god virksomhed med egne værksteder.
 
Fotograf: Ukendt. Foto: Vejle Stadsarkiv.  

Omkring 1950 flyttede han til Kirketorvet 18, hvor han havde forretning og lager, indtil udflytningen til Dyrskuevej i starten af 1960'erne. I 1967 forpagtede Bernhard Nielsen forretningen til ”ÆRA-Møbler”, hvor han forsatte sin karriere som direktør.

Lysbillederne er nu blevet skannet og registrerede. De to bedste kan ses på arkiv.dk.

Hold øje. Vi vender snart tilbage med mere (forårs)nyt fra arkivet...
 

Du modtager denne mail, fordi du abonnerer på nyheder fra Vejle Stadsarkiv. Ønsker du at afmelde dit abonnement, kan du gøre det på www.vejlestadsarkiv.dk/Forside/Nyheder

Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17, 7100 Vejle, tlf. 76 81 20 00, vba@vejle.dk