Vejle Stadsarkiv ønsker en glædelig jul og et godt nytår!

Vi gør opmærksom på, at stadsarkivet ikke holder åbent mellem jul og nytår.

Vejle Stadsarkiv går nye veje i dokumentationen af foreningers historie

Vejle Stadsarkiv tager nye midler i brug, når historien om nogle af foreningerne inden for Vejle Kommune i fremtiden skal dokumenteres.

I alt 16 af de mange forskellige foreninger inden for kommunen har indgået en aftale med Vejle Stadsarkiv, der giver arkivet lov til at høste foreningernes hjemmesider. Alle de deltagende foreninger bruger internettet aktivt i deres kommunikation med medlemmerne, til nyheder, referater mv.

De 16 foreninger er: Vejle Taekwondo Klub, Brejning Bådklub, Jelling Gymnastikforening, BK Enghaven, Vejle Akvarieforening, Vejle Sportsfiskerforening, Firehøje IF, Vejle Gymnastik-Forening, Vejle Golf Club, Vejle Idrætsforening, Andkær Fritidsforening, Vejle Kajakklub, Vejle Svømmeklub Triton, Triangle Razorbacks, Hover IF og Jelling FS.

"I mange foreninger findes protokoller med referater ikke længere, da disse i stedet gemmes digitalt i forskellige dokumenter eller lægges ud på foreningens hjemmeside og gemmes der", fortæller Jes Rønnow Lungskov, it-arkivar ved Vejle Stadsarkiv.
"Hjemmesider ændres hurtigt og kan nemt slettes helt. Det samme gør sig gældende for dokumenter i Office programmer eller billeder taget med digitalkameraer. Man kommer nemt til at slette dem, eller cd'en eller computeren, de ligger på, går i stykker, hvorved de mistes. En anden risiko er, at man om 50 eller 100 år bruger helt andre programmer som gør, at det er umuligt at åbne de gamle dokumenter, selvom man rent faktisk har gemt dem".

De deltagende foreninger har alle en lang historie og foreningernes hjemmesider bliver brugt meget aktivt, hvilket er baggrunden for, at Vejle Stadsarkiv har indgået et samarbejde med foreningerne om at få dokumenteret deres historie.

Supplerede oplysninger fås hos Jes Rønnow Lungskov, Vejle Stadsarkiv, tlf. 76 81 20 08. Klik her og hør Jes i radioen.

"Hvad jeg ønsker mig til Juleaften"

I 1932 satte den 12-årige Vagn Børge Just, Langelinie 6 i Vejle, sig til at opliste julegaveønsker, så allerede den 20. november begyndte han sin ønskeseddel. Det første ønske var "En god, lang Mickey Mouse Film", som sådan cirka ville koste 4 kr. Det var dog også et af de dyreste ønsker. En række andre ønsker blev føjet til i dagene derefter, bl.a. "En god, stor ikke for tyk, pæn lille Kop", som skulle kunne fås for en krone.

Hele ønskesedlen opbevares i Vagn Justs privatarkiv på Vejle Stadsarkiv.

De gode lokale julegaveideer!

En bog eller en kalender er altid en god gave til en vejlenser. Årets tre lokalhistoriske udgivelser kan købes både hos boghandleren eller hos Vejle Stadsarkiv, Enghavevej 2.

Poul Porskær Poulsen:
Fra Vejle Klub til Moulin Rouge. Forlystelseslivet i Vejle 1850-1950'erne.
144 sider, 185 kr.

Lokalhistorisk Kalender
Vejle 2011
95 kr.

Vejlebogen 2010
Artikler bl.a. om skulpturene på Rådhustorvet, kunstnerne på Munkebjerg, boghandlerne i Vejle og meget mere.
120 sider, 95 kr.
 

Nyt elektronisk tidsskrift - bl.a. med anmeldelse af Vejles Historie 5.

Udgivelse af tidsskrifter har gennem de senere år været vanskeligt. Også de historiske tidsskrifter har haft svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Derfor er der nu nogle af de historiske tidsskrifter, der slår sig sammen - og bliver elektroniske. Det drejer sig bl.a. om tidsskriftet Temp, der er en sammenslutning af tidsskrifterne Den Jyske Historisker, Historie og Nyt fra Historien. Det nye tidsskrift er elektronisk og kan findes på adressen www.temphist.dk

En anden sammenslutning er tidsskriftet Kulturstudier. Dansk Tidsskrift for kulturhistorie, etnologi, folkloristisk og lokalhistorie. Her er det det hæderkornede tidsskrift Fortid og Nutid, som er udkommet siden 1914, og det folkloristiske Folk og Kultur, der er lagt sammen til et open access elektronisk tidsskrift. Det er altså gratis at gå ind på tidsskriftets hjemmeside og læse de spændende artikler. I det første nummer kan man f.eks. læse en lang og grundig anmeldelse af Vejles Historie 5, Byens plan. Se:


 

Du modtager denne mail, fordi du abonnerer på nyheder fra Vejle Stadsarkiv. Ønsker du at afmelde dit abonnement, kan du gøre det på www.vejlestadsarkiv.dk/Forside/Nyheder

Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17, 7100 Vejle, tlf. 76 81 20 00, vba@vejle.dk