"Steder med sjæl"

Den omrejsende udstilling "Steder med sjæl" er nu på besøg i Vejle - vær med til at stemme på Vejle Kommunes kulturarv.

Udstillingen er et led i indsatsBygningskultur 2015, som handler om at øge opmærksomheden på Danmarks bygningskulturav. Teknik & Miljø, Vejle Kommune, Vejle Museum, Spinderihallerne og Vejle Stadsarkiv har arbejdet sammen om det lokale bidrag til vandreudstillingen.

"Steder med sjæl" åbner mandag d. 12. marts kl. 15 i Spinderihallerne i Vejle og kan ses mandag-fredag kl. 9-19 frem til d. 30. marts 2012. Læs mere her - også om, hvordan du kan være med til at stemme.

"Ved du hvem du er?"

At søge sin slægt er populært. Lige for tiden finder kendte danskere deres aner i DR programserien "Ved du hvem du er?"

Sidste år blev Lokalhistorisk Arkiv i Børkop kontaktet af en tilrettelægger på programmet. Forespørgslen drejede sig om brødrene Anders og Peter Lund Madsens slægt på deres fars side. Især en af deres forfædre havde en helt særlig historie, nemlig brødrenes tiptipoldefar Christen Madsen (1782-1864).

DR havde fundet nogle oplysninger om ham, bl.a. at han som soldat var med i "det franske auxiliærkorps". I den anledning havde kejser Napoleon III i 1858 tildelt ham "St. Helena-medaljen". Se et billede fra arkivets gemmer af Christian med medaljen her.

  Christen Madsen var i det hele taget en dygtig mand, der i sit civile liv, foruden at passe sit landbrug, også gav sig af med at kurere syge dyr.

Han havde en salve, som påstodes at læge alle onde sår på dyr (og mennesker). Den bestod af 25 g sølverglød, 10 g galmejesten, 25 g blyhvidt, 25 g hvid voks og 100 g provenceolie.

Opskriften havde han fået af sin overordnede ved militæret, og den gik i mange år i Smidstrup sogn under navnet "Christen Madsens Plaster."
Fra arkivet: Recepten på salven.  

Dokumenterne i arkivet, som udover recepten og billedet af Christian med medaljen også omfatter det originale brev fra den franske ambassadør i København, som meddeler Christen Madsen, at han har fået "St. Helena-medaljen", blev for en snes år siden overdraget til Lokalhistorisk Arkiv i Børkop.

Serien er altså også en opfordring til alle om at aflevere deres familiedokumenter til de lokale arkiver. Det kan være, de lige pludselig kan bruges i en større sammenhæng.

For mere om "Ved du hvem du er?" se her.

"Hjem Kære Hjem"

Hvis ikke du har nået det endnu. Udstillingstiden for "Hjem Kære Hjem" på Vejle Bibliotek er blevet forlænget til d. 21. marts 2012.

 

Du modtager denne mail, fordi du abonnerer på nyheder fra Vejle Stadsarkiv. Ønsker du at afmelde dit abonnement, kan du gøre det på www.vejlestadsarkiv.dk/Forside/Nyheder

Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17, 7100 Vejle, tlf. 76 81 20 00, vba@vejle.dk