Digitaliseringsdage d. 9. og 10. november 2012
"Del med hele Europa – 1914-1918”

Kom til digitaliseringsdage på arkivet. Vi skriver tiden omkring Første Verdenskrig, 1914-1918. En periode, som projektet Europeana 1914-1918 nu giver dig mulighed for at dele med hele Europa.

Har du breve, rationeringsmærker, spareopskrifter, soldaterbøger, dagbøger, souvenirs, fotos, postkort, familieminder eller andet der stammer fra 1914-1918, vil Vejle Bibliotek, VejleMuseerne og Vejle Stadsarkiv gerne hjælpe dig med at dele det med andre. Skynd dig i gemmerne og kig – materialet behøver ikke at være fra Vejle.

Der er muligt at bidrage, enten hjemmefra på projektets hjemmeside eller ved at møde op til digitaliseringsdagene på Vejle Stadsarkiv.
Kommer du på arkivet, vil det, du medbringer, blive fotograferet, scannet og dine oplysninger skrevet ned, så det kan blive lagt på siden. Du får selvfølgelig dine ting med hjem igen.

Det, du kommer med af historisk materiale eller minder, bliver alt sammen en del af Europeana, som er Europas digitale bibliotek, arkiv og museum på nettet. Du kan læse mere om Europeana her.
Foto: Vejle Stadarkiv.  

I forbindelse med digitaliseringsdagene markeres også udvidelsen af arkivets læsesal med samlingen af lokalhistoriske bøger og tidsskrifter fra Vejle Bibliotek. Begge dage vil man kunne se filmen ”Vejle omkring Første Verdenskrig” og en udstilling af bøger og tidsskrifter fra årene.

”Del med hele Europa – 1914-1918” finder sted fredag d. 9. november kl. 14-18
og lørdag d. 10. november kl. 10-16 på Vejle Stadsarkiv, Enghavevej 2, 7100 Vejle. Alle er velkomne!

Har du spørgsmål til dagene kan du kontakte arkivar Maibritt Hostrup Mark på  tlf. 76 81 20 00 eller på mail.

Ung uge på arkivet - "Vejle under besættelsen"

En travl efterårsuge bød for nylig på fire 7. klasser fra Midtbyskolen og en klasse fra EUX Vejle - små 90 elever i alt, til foredrag på arkivet om ”Vejle under besættelsen”.

Arkivar Pernille Schou havde ikke fokus på krudt og kugler og militærhistorie i foredragene, men på hvad det egentlig betød for krigstidens børn, unge og familier at leve i det tyskbesatte Vejle. Fokus på krigens indgriben i stort og småt i vejlenseres liv.

Hvordan oplevede så vejlenserne tyskernes magtovertagelse? Hvordan skaffede man en ny kjole til konfirmationen eller nylonstrømper til byturen? Hvordan levede man i hverdag og fest, når mange fødevarer enten var rationerede eller svære at få fat på? Og, hvad med luftalarmerne, bombardementerne, modstandsbevægelsens sabotage og schalburgtagen.

Det og meget mere blev vendt.
Foto: Vejle Stadsarkiv.  

De unge var meget optaget af foredragene. Noget af det fortalte kendte de allerede til fra undervisningen, mens andet var nyt for dem. Vejle Stadsarkivs ofte stærke billeder fra krigen, og de fortællinger, der kan knyttes til billederne, gjorde indtryk.

På billedet ses et "klassesæt af cykler" ventende på elever, der er optaget af "Vejle under besættelsen" på arkivets læsesal.
Foto: Vejle Stadsarkiv.   

Du modtager denne mail, fordi du abonnerer på nyheder fra Vejle Stadsarkiv. Ønsker du at afmelde dit abonnement, kan du gøre det på www.vejlestadsarkiv.dk/Forside/Nyheder

Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17, 7100 Vejle, tlf. 76 81 20 00, vba@vejle.dk