Velkommen til Vejle Stadsarkiv

   


 

Historiske Dage

Kom til Historiske Dage i Øksnehallen i Kbh. i weekenden d. 25. og d. 26. marts 2017, hvor du kan møde Vejle Bibliotek, VejleMuseerne og Vejle Stadsarkiv på en fælles stand.

I år kaster vi os over eksempler på sygdomme igennem tiden, og giver dig fif til, hvordan du kan finde spor i lokalhistorien. Overskriften er: På jagt efter historien – om sygdom i Vejle.
 

 

Du kan bl.a. klogere på Haraldskærkvinden, Den Spanske Syge og De Kellerske Anstalter. Undersøgelser på VejleMuseerne har vist, at Haraldskærkvinden havde gigt i tommelfingeren, arkivets gemmer vidner bl.a. om tiden i Vejle under Den Spanske Syge 1918, og Vejle Bibliotek sætter fokus på De Kellerske Anstalter ud fra litteraturen.

 
 Vejle Sygehus, ca. 1920. Fotograf: Lindegaard. Foto: Vejle Stadsarkiv.  


Vi har også en konkurrence til dig. Præmierne er gavekort til Hotel Vejle Fjord og Comwell Kellers Park. Husk at deltage i quizzen på standen, hvis du vil være med i opløbet om at vinde overnatningerne.
For mere om Historiske Dage i Øksnehallen se: www.historiske-dage.dk
 


 

Månedens billede

Månedens billede for marts byder på en tur ved fjorden i årets første forårsmåned i 1953, hvor Oskar Jensen tog dette billede af Niels Nielsen Dahl (1871-1961) mens han var ved at bøde garn.
 

 Selvom Niels havde indledt sit arbejdsliv som snedkersvend, kom han til at følge i familiens fodspor som fisker. Det var tipoldefaderen Peder Pedersen Ibeck (1741-1806), der var stamfader til fem generationer af erhvervsfiskere ved Vindingland.

Slægten var altid repræsenteret i Vindingland Fiskeriforenings bestyrelse, og de var kendte for deres pælemuslinger.
Fotograf Oskar Jensen. Foto: Vejle Stadsarkiv.  

 
Hvis du vil se flere af Oskar Jensens billeder, eller motiver fra fiskeri ved Vejle, så er udstillingen "Vinter i Vejle" åben marts måned ud.
 


 

Bliv klogere på Vejle Stadsarkiv

Hvis du har lyst til at blive lidt klogere på Vejle Stadsarkiv, kan du med fordel læse den aktuelle af Vejle Kommunes Velfærdsmagasin.

Magasinet indeholder en temaartikel om Vejle Stadsarkiv, så hold øje med posten, lån din nabos eksemplar eller læs den digitale udgave her på Vejle Kommunes hjemmeside.
 

 

Udstilling: Vintermotiver af Oskar Jensen

Vores aktuelle udstilling viser vintermotiver af Oskar Jensen. Til åbningen d. 7. januar strømmede det ind med besøgende. Vi satte således ny rekord med 130 gæster på én dag.


Tak til alle de mange hjælpsomme gæster, der ud over at se udstillingen, også var med til at sætte navn på 150 Oskar Jensen portrætter, som udstilles sammen med vinterbillederne.

Kom endelig forbi. Udstillingen kan ses i vores åbningstid.Du kan læse mere om den i vores nyhedsbrev.
 
Fotograf: Vibeke Østergaard. Foto: Vejle Stadsarkiv.  

     


 

Hjemmeside med digitaliserede byrådssager

Guldgruben af viden om det lokale demokrati i Vejle finder du på www.byraadsarkivvejle.dk. Siden indeholder historiske sager, som har været behandlet i byrådet fra 1865 og frem.

På siden vil der løbende være en tilvækst af sager, så hold endelig øje, hvis et særligt emne eller år har din interesse. Hvis du har lyst til at læse eksempler på, hvad kilderne kan fortælle af historier, kan du også finde det på hjemmesiden.

Rigtig god fornøjelse med kilderne. Vi glæder os til at dele endnu flere sager med jer, som vidner om det lokale demokrati i Vejle og dermed også om hverdagen for vejlensere igennem tiden. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Se under - Vejledning, for kontaktoplysninger.

 

 

Serviceoplysning

Hvis du forbereder dit besøg hjemmefra, eller bare er interesseret i at kigge på billeder eller lign. på nettet gør vi opmærksom på, at du finder materiale fra Vejle Stadsarkiv på www.arkiv.dk.

Hvis du finder noget fra vores samlinger som du gerne vil se nærmere på, købe en kopi af eller lign. kan du kontakte os via mailfunktionen under det søgeresultat du er interesseret i. Materialerne er omfattet af almindelige regler for ophavsret.

Du kan også skrive direkte til vba@vejle.dk eller kontakte læsesalen på tlf. 76 81 20 00. Noter meget gerne det nummer f.eks. billedet eller arkivet har, så vi hurtigt kan hjælpe dig.

Vi gør opmærksom på, at der en ekspeditionstid på ca. 14 dage på bl.a. billedbestillinger og arkivalier til brug på læsesalen.


VEJLE STADSARKIV | VEDELSGADE 17 | 7100 VEJLE | TLF 76 81 20 00 | VBA@VEJLE.DK

Søg i samlingerne


Ved søgning viderestilles du til arkiv.dk, hvor du kan fortsætte din søgning.

Nyhedsbrev

Vidste du ...

- at prislisten for 2017 kan ses her.

- at åbningstiden på læsesalen og i vores udstilling er mandag til torsdag fra kl. 10-16, fredag fra kl. 10-12 samt den første lørdag i måneden fra kl. 10-14.

- at siden med Vejles historiske byrådssager findes her:
www.byraadsarkivvejle.dk
.

- at du kan følge Vejle Stadsarkiv på Facebook. Klik her.

- at du med fordel kan forberede dit besøg på læsesalen. Læs mere her.

- at du kan kontakte os på vba@vejle.dk.

- at du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev. Tilmeld dig her.

- at du kan finde svaret på mange spørgsmål på det lokalhistoriske digitale opslagsværk VejleWiki.