Da Vejle blev den første jyske by med et elværk
Månedens billede, februar 2023
En dag i begyndelsen af 1920'erne kunne de ansatte hos Dansk Andels Ægeksport i Flegmade 13 kigge nysgerrigt på et usædvanligt syn. Ti stærke heste trak en blokvogn med en stor krumtapaksel fra B&W til Vejle Elværk. Den tunge transport er her på billedet næsten nået frem til elværket i Flegborg nummer 8.
Omtrent 25 år før havde Vejle været i førertrøjen som den første jyske by, der fik et elektricitetsværk. Det var et privat aktieselskab, Vejle Elektricitets Kompagni, der stod bag oprettelsen og leverede jævnstrøm fra værket i Flegborg, der fra begyndelsen blev drevet med damp.
Den 1. oktober 1895 blev der tændt elektrisk lys i Vejle både i private hjem, i butikkernes vinduer samt i Torvegade og Kirkegade, hvor der var hængt buelamper op i træmaster. Vejlenserne tog imod det elektriske lys med begejstring, men de var nu knap så begejstrede, da regningen kom. Glødelamperne var nemlig meget dyre i drift i forhold til gaslygterne.
Vejle Elektricitets Kompagni skrev fra begyndelsen kontrakt med Vejle Kommune om levering af elektricitet til kunder i Vejle. Kontrakten kunne opsiges i 1908, hvor byrådet besluttede selv at overtage elforsyningen, og der blev opført et nyt elværk, som stod færdigt i december 1909.
Elforsyningen i Vejle var i kapløb med udviklingen, for behovet for mere el voksede både hos industrien og i de private husholdninger. De to verdenskrige betød, at det var svært at skaffe brændsel. Fra 1950 leverede værket udelukkende vekselstrøm.
I 1940’erne og 1950’erne blev der gennemført samkøring med stadig flere elselskaber, og i 1957 var det helt slut med at producere el i Vejle. Byen fik nu strøm fra Skærbækværket, og senere blev trekantbyernes samarbejde oprettet i den selvejende institution TRE-FOR, som i dag er et af Danmarks største forsyningsselskaber.