Villa Solhøj, Horsensvej 35, Vejle, 1907
Månedens billede, juli 2020
I 1907 bestilte familien Steensen fra H. Steensens Margarinefabrik dette fotografi hos den lokale fotograf H. P. Jensen. Denne måneds billede er Villa Solhøj på Horsensvej 35, Vejle, som var familiens privatbolig. I dag har kommunens natherberg til huse i købstadsvillaen på Horsensvej.
Købstadsvillaen var en helt ny boligtype, der skød op i de sidste årtier af 1800-tallet i købstæder som Vejle. Mange villaer fik navne som Villa Sunrise, Villa Fagernæs og Villa Solhøj. Byen havde været igennem en hastig udvikling drevet af industrialiseringen. Villaerne var en luksuriøs bolig for de velhavende og de nyrige, der havde profiteret af industrien. I mange tilfælde havde de også skabt industrien bag byens udvikling og vækst.
Villa Solhøj blev opført i Vejle i 1893 som privatbolig i udkanten af industribyen. I 1894 flyttede familien Steensen ind i deres nye hjem.
I 1916 flyttede den ældre fabrikant Hans og hustruen Marie Cathrine fra Villa Solhøj til deres nye gods, Løgismose på Fyn. Samme år overtog den ældste søn, Hans Slott Steensen (1891-1929), Steensens Margarinefabrik, og flyttede med hustruen Marie Skou ind i Villa Solhøj.
Under en rejse til Paris blev Hans ramt af den hærgerende hjernesygdom, sovesyge. Hos Hans udviklede sygdommen sig til en hjernehindebetændelse, og i 1929 døde han i en alder af kun 39 år.
Steensens Margarinefabrik på Horsensvej 37 lå ved siden af fabrikantens privatbolig Villa Solhøj. Hans S. Steensen etablerede margarinefabrikken i 1889. Inden begyndelsen på den vejlensiske margarineproduktion havde Steensen opholdt sig et halvt år i Holland, hvor han havde sat sig ind i margarinefabrikationen.
Fabrikken voksede hurtigt på Horsensvej, og med afdelinger i andre byer. Især efter at Steensen i 1901, som den første i landet, begyndte at producere plantemargarine. Fabrikantens succesprodukt var plantemargarinen ”Vegetaria”, der senere blev kendt som AGA plantemargarine.
I 1920’erne havde Steensens Margarinefabrik konflikter med arbejdere, og forsøgte også i 1920’erne at vinde indpas på det amerikanske marked. Det lykkedes ikke, og det var medvirkende til, at margarinefabrikken likviderede i 1928. Mange vejlensiske produktionsvirksomheder blev udfordret i 1920’erne, hvor billigere udenlandske produkter, som margarine og bomuldstekstiler, oversvømmede det danske hjemmemarked.
Villa Solhøj ligger nord for bymidten, ved Pilkebakken og Vejle Sygehus. Før 1893 lå Bøghs grønne anlæg og sommerrestauranten Sommerlyst på grunden nær både by og skov. I 1938-40 drev fru Andersen Vandrerhjemmet Solhøj på stedet, før Vejle Amts Vejvæsen flyttede ind. Da Vejle Amts Sociale Udviklingscenter rykkede ind i 1990’erne blev, en mindre kontorbarak revet ned. I dag ejer Vejle Kommune købstadsvillaen, der huser Rusmiddelcenter Vejles natherberg.
Se flere billeder af købstadsvillaen her